Kultur & Nöje.

2018-01-12 17:20
Susanne  Jacobsson,  bibliotekarie. Bild: Jenny Wickberg
Susanne Jacobsson, bibliotekarie.

Tecknat populärt på biblioteken

Tecknade serier som Kalle Anka har gått från att ses som fördummande till att börja ses som bra läsning och underhållning. I den förändringen ingår att serierna har flyttat in på bibliotekens hyllor.

– Det har hänt mycket på den fronten, särskilt biblioteken på större orter har börjat intressera sig mer för tecknade berättelser, säger Fredrik Strömberg, vice ordförande för Seriefrämjandet och verksam både som serieforskare och lärare på Serieskolan i Malmö.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


På Malmö stadsbiblioteks avdelning för barn i åldern 9–13 finns serietidningar, där bland annat Kalle Anka är representerade. Tecknade serier i bokform finns samlade i ett särskilt rum, och hör till det som är mycket utlånat. Där finns Manga-böcker och rader av andra mycket populära serier som fantasy-inriktade ”Amulett”, den franska ”Abissi” och den humoristiska ”Sisters”.

– Vi är mycket öppna för barnens önskemål, eftersom vi vill att de ska känna att detta verkligen är deras egen avdelning, säger Susanne Jacobsson, bibliotekarie.

DIGITAL PRENUMERATION

FÖRSTA MÅNADEN GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första månaden. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Beställ” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

Lästips

Hampus Jakobsson, förälder, Malmö

– ”Pax” är ingen renodlad serie, men har bilder på var tionde sida ungefär. Jag har läst den högt för mina barn och den är förhäxande bra!

Sju böcker finns i ”Pax”-serien. Författare är Åsa Larsson och Ingela Korsell. Tecknare är Henrik Jonsson.

Charlotte Zakariasson, bibliotekerie, Malmö

– ”Ariol” är rolig. Den handlar om en åsna som gör tokiga saker.

”Ariol” är en fransk serie, som också går som tv-serie. Text av Emmanuel Gulbert och bild av Marc Boutavarant.

Susanne Jakobsson, bibliotekarie, Malmö

– Jess Kinneys ”Dagbok för alla mina fans” är bra och populär. Ett annat tips är ”Lou”, som handlar om en ensam mamma och hennes dotter.

”Lou” är en tecknad fransk serie som också finns som tv-serie. Julien Neel tecknar den.

Relaterade artiklar